COMUNICAT DE LES ENTITATS DE NOU BARRIS EN RELACIÓ ALS FETS OCORREGUTS A LES PISTES D’SKATE DE VIA FAVÈNCIA

Barcelona, 21 de setembre de 2016

COMUNICAT DE LES ENTITATS DE NOU BARRIS EN RELACIÓ ALS FETS OCORREGUTS A LES PISTES D’SKATE DE VIA FAVÈNCIA

Les entitats de Nou Barris sotasignants volem mostrar el nostre rebuig a qualsevol acte de violència. És per això que lamentem profundament els fets ocorreguts el passat dilluns a les Pistes d’Skate de Via Favència que van acabar amb una persona ingressada a l’hospital en estat greu. Volem mostrar el nostre suport a aquesta persona i desitgem que es recuperi el més aviat possible.

D’altra banda, volem remarcar que des de la construcció, fa anys, de les Pistes d’Skate, aquestes han estat un dels tants exemples d’autogestió i treball col·lectiu que caracteritza els nostres barris. Des del principi de l’existència d’aquest espai i, davant l’abandonament per part de l’Ajuntament, els mateixos veïns i usuaris es van responsabilitzar del seu manteniment i cura.

Ara fa uns tres anys va començar un procés reivindicatiu per reclamar una millora de l’espai que va culminar amb una reforma integral de les Pistes, on hi van participar joves usuaris, veïns i entitats, per tal que poguessin ser accessibles per a tothom. Aquest procés col·lectiu i comunitari va desembocar en unes noves Pistes, amb un protocol d’usos que és ben visible i que facilita l’activitat a persones de totes les edats.

Malgrat tot el treball comunitari previ, el nous espais han donat lloc a nous reptes de convivència: un ús més intensiu d’aquestes instal·lacions, grups d’edat heterogenis, des d’infants fins a adults, o la coexistència de diferents disciplines esportives urbanes.

Des de les entitats entenem els esports urbans, entre d’altres, com una eina de transformació, d’aprenentatge i de cohesió social, deixant al marge estigmes que haguessin pogut tenir aquests col·lectius en èpoques passades.

Fa temps que col·lectius, usuaris i entitats veïnals del territori demanem a l’Ajuntament la presència d’una figura educativa que pugui dinamitzar comunitàriament aquest espai públic.

Ara, i davant els fets recents, creiem que és necessària una intervenció immediata a les Pistes, a través de mesures educatives i comunitàries, que ajudin a millorar la cohesió social i a resoldre futurs conflictes.

Per últim, demanem un tracte periodístic de rigor als mitjans de comunicació que parlin d’aquest tema, com també demanem a tota la comunitat que respectin la intimitat de les parts implicades i de les seves famílies.

Signen:

Associació juvenil socio-cultural Roket Project, gestora del Casal de Joves de Roquetes
Associació Bidó de Nou Barris, entitat gestora de l’Ateneu Popular 9 Barris
Associació de veïns i veïnes de Verdum – Nou Barris
Plataforma d’entitats de Roquetes
Coordinadora d’associacions de veïns de Nou Barris
DEH BCN skate
Xarxa 9 Barris Acull
Associació sociocultural La Cosa Nostra
Associació de veïnes i veïns de La Prosperitat
Asociación Capibola Blues
Assemblea Gestora del Casal de barri Prosperitat
Associació Comunitària de Verdum
Associació de veïnes i veïns de Roquetes
La Prosperitat Cultura en Acció 2
Assemblea Groga de Nou Barris
Centre cultural Ton i Guida
Xarxa d’Intercanvi de coneixements Nou Barris
Userda 9, cooperativa de consum responsable
Ateneu La Bòbila de Porta
Associació Juvenil Socio-cultural de Prosperitat
Ràdio RSK, 107.1 FM
Associació de Veïns del Turó de la Peira
TASC, entitat gestora de Can Basté
CC Can Basté

Anuncis