‘Landskating’: processos participatius, models de construcció i skate

El proper divendres 22 de gener, presentació del documental “Landskating”, produït per Scob Arquitectura i Paisatge, que explica el procés de remodelació de les Pistes d’Skate de Via Favència. La presentació anirà acompanyada d’un debat posterior i concert.

20 h. Presentació i debat documental «Landskating»: models de construcció, processos de participació i skate.

Scob Arquitectura i Paisatge, Kasal de Joves de Roquetes, Col·lectiu skaters i Ateneu Popular de 9Barris.

22:30 h. Concert: Moskeperras (Punk), Green Buds (Hardcore) i Bolson (Hardcore).

landskating2_lowLes Pistes d’Skate de Via Favència sorgeixen enmig d’una Barcelona immersa en l’adequació de la ciutat per als Jocs Olímpics del 92. Aquest equipament esportiu no estava previst dins del projecte olímpic de la ciutat sinó que és fruit d’una reivindicació veïnal (marca identitària de 9Barris) que demanava el soterrament i el cobriment de la Ronda de Dalt al seu pas per aquest districte i la construcció d’equipaments. Tot i així, la manca d’experts en la construcció d’aquest tipus d’equipaments en aquells temps dóna lloc a unes Pistes difícilment patinables.

En aquell moment, són els mateixos usuaris de les Pistes (usuaris també del Kasal de Joves de Roquetes) els que comencen a adequar l’espai i a fer-ne un manteniment iniciant, sense saber-ho, un projecte de gestió comunitària de l’espai públic que va comportar alguns conflictes entre joves i Administració. Per exemple, el 2003, poc desprès d’una millora substancial de les pistes finançada i realitzada pels mateixos skaters, les Pistes queden enreixades i apareix l’amenaça de destrucció de l’espai per a construir-hi un magatzem que havia d’acollir el material de les obres del metro. La resposta dels mateixos joves va ser contundent: es va destruir la reixa i es van recuperar les Pistes.

L’activitat a les pistes mai s’ha aturat: campionats, festivals de música, manteniment de l’espai autogestionat i reivindicacions. L’any 2013 desprès de la celebració dels X-Games, la versió més comercial i espectacular dels esports urbans, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a remodelar tres Skateparks a la ciutat: Les Corts, Mar Bella i Via Favència. Mentre els dos primers es projecten i s’executen, l’equipament de 9Barris queda en stand-by i els joves s’organitzen per reivindicar un Pistes noves sota el lema “Patina i Lluita!” fins que finalment, aquest 2015 s’estrenen.

Scob Arquitectura i Paisatge ha sigut el despatx encarregat de realitzar aquestes obres. Els tres espais van ser dissenyats per aquest estudi amb l’assessorament d’un skater professional. Però, a 9Barris les coses van ser una mica diferents: el col·lectiu d’skaters del barri organitzats dins l’Associació Roket Project (entitat gestora del Kasal de Joves de Roquetes) van participar també en aquesta fase de disseny de les Pistes amb arquitectes i equip tècnic de l’Ajuntament. Un procés participatiu fruit dels anys lluitant per la gestió comunitària d’un espai central per la sociabilitat dels joves del barri i que es molt més que un skatepark.

#PatinaiLluita

FITXA TÈCNICA:
Títol del documental: Landskating
Direcció: Kike Barberà
Guió: Kike Barberà, Sergi Carulla i Oscar Blasco
Fotografia: Carlos Essmann
Muntatge: Serrana Torres, Miguel M. Shaw
So i postproducció de so: Pablo Demichelis i Sergio Gonzalez
Producció: SCOB
Data de producció: 2015
Diàlegs: espanyol, català
Format: HDV 1080 – 16:9
Duració: 27 min