Hip-hop, feminisme i antiracisme a 9Barris

Aquest cap de setmana, l’Ateneu Popular de 9Barris i les Pistes d’Skate de Via Favència acolliran La Rima Hip Hop Fest

La lluita feminista i antiracista s’uneixen aquest cap de setmana a 9Barris a través del hip-hop, aquell moviment contracultural que als anys 50 va sorgir com a resposta a l’exclusió que les comunitats afros i llatines patien a Nova York. El 10 i l’11 d’octubre La Rima Hip Hop Fest omplirà de tallers, reflexions i hip-hop l’Ateneu Popular de 9Barris, dissabte, i les Pistes d’Skate de Via Favència, diumenge, a través d’una mirada feminista i antiracista.

Les promotores de La Rima defineixen el festival com “un punt de trobada intergalàctic i intergeneracional de la creativitat, on tothom s’expressi com vulgui per enriquir-se amb les diferències de cadascú”. L’objectiu és “codificar noves maneres de fer, obrir nous espais i noves mirades” a través d’una base teòrica feminista i antiracista “posada a la pràctica”.

Les Pistes d'Skate acolliran un dels dies del festival

El projecte sorgeix quan un grup de persones va decidir ajuntar-se ara fa un any motivades per diferents inquietuds feministes, una proximitat amb el món del hip-hop i després de conèixer altres experiències europees similars, com la Femcees Fest (Saint Étienne, França) o la Bigger than…! Festival (Hannover, Alemanya). “Volíem muntar una moguda similar a Barcelona”, explica la Tina, una de les organitzadores, “i fer-ho a Nou Barris, per sortir del centre de la ciutat, però sobretot perquè està ple de vida, d’històries de lluita i de resistències”. Afegeix també, que “l’Ateneu i les Pistes són dos exemples de reivindicació veïnal d’aquest territori” i per això han volgut desenvolupar les activitats del festival en aquests dos espais.

La Rima proposa tallers pràctics i teòrics; per a dones, lesbianes i trans; per infants i joves, o per a tots els públics, que van des d’expressions artístiques com el gravat o el body paiting fins al tatuatge o la serigrafia. També hi haurà espais per l’escriptura creativa de rap, el beatbox o el break dance i moments de reflexió i debat al voltant del feminisme i el racisme. Cada jornada acabarà amb concerts de hip-hop d’artistes vingudes de diferents punts del món com La Furia (Euskal Herria), BOCAdeBABA (Bcn), Las Krudas (Cuba) o RiAAM (França).

Prop de dotze mesos de reunions, idees, propostes i debats, on també s’ha treballat l’autogestió per tal que totes les activitats siguin d’accés gratuït al públic. Durant les últimes setmanes, han promogut un procés de micromecenatge per sufragar despeses que es combinaran amb aportacions in situ i voluntàries durant els tallers i els concerts. Des de La Rima volen reflectir aquest any de treball en dos dies intensos de tallers i música per “arrimar-se, aprendre, gaudir i teixir xarxes”, a més de “confrontar les violències masclistes i racistes”, tal com segueix explicant la Tina.

S55C-6e15082411170