L’Ajuntament margina de nou les Pistes d’Skate de Via Favència

Durant els X-Games del passat mes de maig del 2013, Xavier Trias, alcalde de Barcelona, es va comprometre a remodelar tres pistes d’skate a la ciutat. Ara mateix, l’Ajuntament no aclareix quan farà les obres a la zona de Via Favència, al districte de Nou Barris, després d’haver acabat la construcció de l’SkatePark de la Mar Bella i el del barri de Les Corts. Els joves de Nou Barris ho tenim clar: si fóssim guiris o d’un barri amb més poder adquisitiu, ja hi hauria un skatepark de 5.000 m2 inaugurat.

Al maig del 2013, en diferents mitjans de comunicació l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, es van comprometre a fer tres pistes d’skate noves o reformades: una a la Mar Bella, una altra a Les Corts i, per últim, una a Nou Barris. A finals de l’any passat, després que els joves del barri fessin públic que el consistori no feia el manteniment de les Pistes i que quan ho feien ells eren multats per la Guàrdia Urbana, l’Ajuntament de Barcelona va obrir un procediment participatiu per a la remodelació de les Pistes unint joves usuaris, arquitectes, membres del Consistori i el Kasal de Joves Roquetes per a començar a mirar els plànols i el Col·lectiu d’Skaters hi va poder dir la seva.

Tot feia pensar que tirava endavant i que, després de més de 10 anys d’espera, finalment les pistes s’arreglarien. Tot i així, la realitat és una altra. El passat 9 de març es va inaugurar l’Skatepark de la Mar Bella, amb més de 3.000 metres quadrats. D’altra banda, d’aquí unes setmanes finalitzaran les obres d’unes noves pistes a Les Corts i l’adaptació a Skateplaça del Parc de les Tres Xemeneies de Paral·lel està programada pel proper octubre. Mentrestant, a Nou Barris, la remodelació de l’espai estava prevista per la propera primavera però només s’han rebut llargues per part de l’Ajuntament i no hi ha perspectiva que les obres comencin: com sempre, les prioritats dels barris perifèrics i obrers passen al final de la llista de temes pendents del Consistori.

Les Pistes de Via Favència han motivat als joves usuaris del barri creant el seu propi teixit associatiu, mantenint l’espai amb recursos propis i invertint hores en l’autogestió de l’espai, mentre l’Ajuntament només ha fet que posar-hi traves, com una multa imposada en el moment en que els joves estaven arreglant l’skatepark.

Des del Kasal de Joves Roquetes, el Col·lectiu d’Skaters que utilitzen les Pistes i l’Associació de Veïns de Roquetes denunciem que l’Administració ha abandonat des del principi les Pistes d’Skate de Via Favència. Aquestes pistes fa més de 15 anys que estan autogestionades pels mateixos joves del barri, uns joves que es preocupen per l’espai públic i el mantenen. També reivindiquem l’skate i les Pistes com una eina de transformació social, perquè després de més de 15 anys, els joves patinadors s’han involucrat al barri per a transformar-lo i millorar-lo. També han participat de la reivindicació programant activitats culturals que reuneixen no només joves del barri, sinó també de la mateixa ciutat i de fora.

És per això que qualsevol remodelació de les Pistes adquireix un gran sentit per seguir treballant, no només pels joves, sinó també pel barri i les futures generacions. Des de Nou Barris no s’entenen les prioritats de l’Ajuntament. D’una banda, es prioritzen els llocs turístics, com la Mar Bella o barris amb un alt nivell socioeconòmic, com el de Les Corts. De l’altra, s’obliden espais de la ciutat, com les Pistes de Via Favència a Nou Barris, on hi ha una clara voluntat de responsabilitat de l’espai públic i on l’esport, en concret l’skate, s’utilitza com una eina més en l’educació dels joves.

I un altre cop, el Consistori mostra que la seva aposta és una Barcelona d’aparador al món; prefereix treballar per un rendiment econòmic fàcil, i la nul·la predisposició pel treball educatiu i de transformació social.

 

– ANTECEDENTS –

Aquesta no és la primera vegada que els joves fan aquesta reivindicació. Aquí teniu alguns dels antecedents:

Associació Juvenil Roket Project
#patinailluita